Inre och Yttre
Inre händelseförlopp
- Hur personen upplever något
- Tankar och resonemang med sig själv
- Beskrivna känslor
- Beskrivna upplevelser
Exempel
Ytligt händelseförlopp
Rune gick fram till skåpet och öppnade med nyckeln. Han öppnade det dammiga skåpet och hittade det gamla brevet.
Yttre händelseförlopp
Rune gick fram till det blå skåpet och plockade fram den rostiga nyckeln ifrån väskan. Han stoppade in nyckeln i låset och vred om. Låskolven gav efter med ett klickande ljud och dörren var nu olåst. Rune tog tag i handtaget och öppnade sakta. Skåpet var täckt med damm och smuts, som virvlade runt i rummet kring honom. Där inne låg brevet. Pappret hade gulnat av tidens tand men fortfarande gick det att läsa de hundraåriga bläckbokstäverna.
Inre händelseförlopp
Där framme låg det blå skåpet, äntligen hade han kommit fram. Nu var det bara en fråga om några minuter innan innehållet skulle uppenbaras. Runne stoppade handen i väskan och tummade på den rostiga nyckeln. Den kändes kall och skrovlig. Han undrade hur många som hade haft den i sin ägo tidigare. Med en darrande hand förde han nyckeln till låset. Skulle den passa? Han visste inte säkert men det kändes rätt. Han tryckte in nyckeln i nyckelhålet. Rosten flagnade av och föll mer not det smutsiga golvet. När han vred om hörde han hur låskolven klickade. Han kände kalla kårar efter ryggraden, nästan som om tusen flugor kröp på honom. Dörren var olåst, skulle han öppna? Ville han se vad som fanns innanför? Tänk om allt var en besvikelse, tänk om dessa månader bara hade varit förgäves. Han skakade på huvudet, han var tillbaka i rummet. Han tog tag i det murkna trähandtaget och öppnade sakta. Tänk om handtaget hade fallit sönder. Han kände fukten och hur träet sakta smulades sönder i hans hand. Dörren gled upp. Damm och smuts virvlade upp i rummet kring honom. Han andades in de små partiklarna. Det stack till i näsborrarna när mögeldoften nådde honom. Han ville nästan spy. Magen vände sig ut och in och han kände hur magsafterna började välla upp. Han samlade sin vilja och svalde hårt. Där inne låg ett brev. Först kände han sig osäker men när han såg det gulnade pappret förstod han att det var rätt. Precis så borde ett hundraårigt brev se ut. I dammet försökte han tyda bokstäverna bläcket var fortfarande läsbart trots tidens tand.
Bruten kronologi
Disposition för icke-kronologisk novell
Olles död
- Nisse anländer till kyrkan för att gå på sin bästa vän, Olles begravning. (NU) K.K.
- Nisse tänker tillbaka på gången då de träffades. (DÅ)
- Nisse går in i kyrkan och begravningsakten börjar. (NU)
- Nisse tänker tillbaka på ett trevligt minne med Olle. (DÅ)
- Man får gå fram till kistan för att ta farväl. (NU) K.K.
- Nisse tänker tillbaka på hur det gick till då Olle dog. (DÅ)
- Begravningsakten slutar och Nisse går ut. (NU) T.K.
Varje scen bör innehålla:
TID
PLATS
MILJÖBESKRIVNING: väder, byggnader, natur, människor, småsaker...
PERSONBESKRIVNING: kroppsrörelser, kroppshållning, miner, röst...
HÄNDELSE/ KÄNSLOKEDJA (K.K)/ TANKEKEDJA (T.K.) – välj...
Olles död
En icke kronologisk berättelse (tidsbruten) med känslor, upplevelser, beskrivningar och tankar. Välj själv om du vill skriva i imperfekt eller presens, samt 1:a eller 3:e person. Om du vill byta kön på Olle så är detta ok (läraren föreslår då ett fritt valt tjejnamn).
Det nedan skrivna händelseförloppet är ett förslag, vill du ha fler tankar eller minnen så är det fritt fram. Vad som är viktigt är tillbakablickar och framåtblickar.
Konflikten i berättelsen kan variera. Vet huvudpersonen varför Olle dog?, Hur kommer han/hon/jag över Olles död?, Förstår huvudpersonen varför? Osv. Välj själv en egen konflikt eller arbeta efter: H-personen försöker förstå vad som fick Olle att ta livet av sig, så att han själv ska kunna gå vidare.
- Huvudpersonen är på väg till Olles begravning. Han/hon/jag kommer fram till kyrkan – beskriv stämningen.
- H-personen kommer att tänka på hur de träffades. Berätta och beskriv hur det gick till.
- H-personen vandrar sakta in och sätter sig i en bänk – begravningen börjar.
- H-personen tänker på en händelse de upplevde tillsammans.
- Prästen berättar om en av Olles egenskaper – stämningen är tryckt, flera gråter.
- H-personen tänker på Olles personlighet, på vad som var typiskt Olle.
- Orgeln spelar och man sjunger en psalm.
- H-personen stirrar på kistan och minns hur det gick till när han dog.
- De närvarande går fram till kistan för att ta avsked, h-personen går sakta fram.
- H-personen vet vad som ska göras (avskedsbrev, tanke, farväl, ett svar, ett minne, etc.) – det är planerat dagarna innan. Blir det så?
- Begravningen slutar och h-personen går hemåt.
- H-personen tänker på hur det kommer att bli utan Olle.