Lathund för recension
Lathund för recension
En recension består av två delar. Först kommer ett kort återberättande som hjälper läsaren att förstå vad berättelsen handlar om. Denna får dock inte bli detaljerad utan innehållet skall kretsa kring berättelsens konflikt: Vem gör vad, och varför. Därefter följer det egentliga recenserandet. Det är dina erfarenheter av boken som ska belysas. Du ska berätta hur du kände och upplevde berättelsen med några händelser som exempel. Var noga med att få fram din åsikt och använd inre beskrivningar som visar hur du känner och tänker. Nedan följer en disposition som hjälper dig att få med recensionens delar.
- konflikt (återberättande)
- teman
- karaktärer
- motiv
- summering
Återberättande
Redogör för berättelsens konflikt. Undvik formuleringar som: Jag har läst… I boken… osv. Börja med berättelsens huvudperson enligt mallen vem gör vad och varför. Recensionen ska inte utförligt återberätta boken, den ska ge en uppfattning om vad boken handlar om. En recension skrivs alltid i presens (nutid). Detta för att läsaren ska känna sig deltagande och uppleva en större närhet till texten.
Ex.
År 60 f.kr lever den unge Gaius och hans fosterbror Marcus, på ett gods utanför Rom. Gaius pappa sitter i senaten och arvet kommer att medföra at Gaius kommer att ta sin faders plats. Fadern Julius dödas dock vid ett slavuppror och de två vännerna åker in till Rom för att istället fostras av Julius bror, fältherren Marius. Det hela leder till en maktkamp om vem som ska styra Rom. På ena sidan står Gaius och Marcus tillsammans med Marius legioner och på andra sidan står Sulla, Marius ärkefiende. Gaius utvecklas från ett litet barn till en krigsbiten ungdom som utan att veta om det, förbereds för att bli den största kejsare Rom har haft.
Recenserande
Karaktärer
I Roms portar följer läsaren Gaius och Marcus. Det är stundtals svårt att se vem av de båda pojkarna som är huvudperson, dels därför att båda har en viktig roll i berättelsen och dels för att författaren låter läsaren se in i varje karaktärs tankar. Trots detta är det Gaius som tar störst utrymme. Marcus utvecklas för att bli Gaius högra hand. Det är även Gaius som blir den som fattar de viktiga besluten under berättelsens gång.
Drivande karaktär anser jag vara Sulla. Han utlöser den konflikt som får Gaius att fortsätta att klättra på maktens stege. Ytligt sett så handlar striderna om Marius och Sullas maktkamp men efter Marius död så blir Gaius, Sullas nya fiende. Gaius är Marius arvtagare och således ett hot mot Sulla.
Tema
Roms portar handlar om vilja, makt och svek. Gaius är målmedveten och han har dels visioner och dels krav på sig som han måste leva upp till. Stundtals blir hans egocentriska tankar så påtagliga så att jag lägger ifrån mig boken med en osäker känsla i kroppen. På vems sida står jag egentligen? Marcus å andra sidan är mer ödmjuk men med lika tydliga visioner. Han vill bli något, han har inget arv som lägger rosenblad framför fötterna på honom. Det gör att jag ofta tar Marcus parti och känner med honom. Hans lojalitet mot Gaius blir vinden i det segel som för honom framåt. Osv.
Motiv
Det är svårt att inte personligt engagera sig i den unga mannens drömmar. Människans strävan efter makt genomsyrar hela boken. Speciellt påtagligt är det när Gaius går bredvid farbrodern, i Marius triumftåg genom Rom. Stoltheten Gaius då känner väcker ett begär om mer – han vill hålla ett eget triumftåg. Hans ärelystnad sänder en varnande pirrning ner för min ryggrad. Hur långt är det moraliskt riktigt att gå för att uppnå sina drömmar?
Summering och slutsats
Boken är en historisk skildring över Julius Ceasars väg till kejsare. Den belyser de intriger och den maktkamp som präglade romarriket. Stundtals är skildringarna brutala och den människosyn som Roms storhet hade, får mig att rysa och ibland i oförstånd lägga ifrån mig boken. Maktspelet och de blodiga skildringar av mänskligt förakt som präglar berättelsens själ gör Roms portar till en gripande och ibland otäck berättelse. Den ger ny kunskap men även ett påtagligt obehag som inte försvinner efter två Ballerinakex och en kopp kaffe.